Populära dansband

Larz-Kristerz

Larz-Kristerz larzkristerz är ett dansband från Älvdalen och bildades 2001. Bandet fick sitt stora genombrott 2008 när de vann Dansbandskampen. De släppte en skiva som hette ”Hem till dig” som sålde i över 100 000 exemplar. 2009 släpptes uppföljaren till det albumet och fick heta ”Om du vill”. Plattan sålde platina en vecka senare. Larz-Kristerz har även belönats med en grammis 2009 för ”årets dansband”. Utöver grammisen har bandet också tilldelats hela fem stycken Guldklavar.

Något som kännetecknar Larz-Kristerz till utseende är deras scenkläder. De klär sig i stereotypiska kläder och något som man starkt associerar till 1970-talet. Utan att tänka någon längre stund ser man att de har hämtat inspirationen från dansbanden som de såg ut då. Soundet är betydligt modernare och går bra att svänga loss till.

Likt många andra dansband har medlemmarna i Larz-Kristerz bytts ut under åren. Tidigare spelade Stefan Nykvist piano, dragspel, munspel, gitarr och även sjöng. Tidigare medlemmar är också Morgan Korsmoe på elbas och Kent Lindén på klaviatur och sång.

Idag består bandet av fem medlemmar. Dessa är Peter Larsson som spelar gitarr och sjunger, Anders Tegnér som spelar gitarr och sjunger, Trond Korsmoe som spelar elbas och kontrabas, Mikael Eriksson som spelar trummor och Torbjörn Eriksson som spelar keyboard, dragspel och som även sjunger.

Efter vinsten i dansbandskampen 2008 toppade bandet den svenska topplistan 2009. Två gånger toppade de den svenska topplistan. Först med låten ”Carina” och sedan med albumet ”Hem till dig”. När Larz-Kristerz först bildades var bandet tänkt som ett hobbyband. Något medlemmarna kunde göra på fritiden för att spela och ha trevligt. Efter vinsten i dansbandskampen blev dom Sveriges populäraste dansband och hade över 150 inbokade spelningar 2009.

Förutom att ha blivit ett av Sveriges populäraste dansband på kort tid har Larz-Kristerz även fått några andra utmärkelser. 2009 blev de ”Årets företagare” i Älvdalens kommun. Samma år tilldelades bandet också ”Älvdalens kommuns kulturpris”. på ”Dalecarlia Music Awards blev Larz-Kristerz årets band 2014.

Förutom att ha släppt en rad egna omtyckta skivor har dansbandet även medverkat på en rad samlingsskivor. Bandet har också medverkat i en rad olika tv-program så som bingolotto, så ska det låta och Lotta på Liseberg.

Larz-Kristerz har även hunnit med en rad olika krogshower mellan 2011-2017. Samtliga shower har spelats i Dalarna.