Populära dansband

Svenska dansbandsveckan

Sedan 1986 har Svenska Dansbandsveckan i Malung lockat danssugna från hela Sverige och andra nordiska länder. Varje år anordnas dansfestivalen under vecka 29 i ”Orrskogen” där dansen sker på flera olika dansbanor och deltagarna kan välja mellan gammeldans och mer modern dansmusik.

Trots att både popmusik och elektronisk dansmusik tagit över stora delar av dansgolven på nattklubbar och uteställen är fortfarande pardans populärt hos både unga och gamla. På dansgolven under dansbandsveckan går det att dansa både bugg, foxtrot och gammeldans vilket gör att det finns något som passar alla danssugna. De flesta reser långt för att ta sig till Malung och eftersom Malungs hotellsängar är begränsade väljer många att bo på campingplatser i sin husbil eller husvagn. För att ha råd med en husbil eller husvagn krävs det i de flesta fall ett privatlån och för att få den lägsta räntan är det viktigt att jämföra olika långivares villkor. På Zmarta får du enkelt och snabbt låneerbjudande från upp till 30 banker och långivare som du kan jämföra med varandra.

Dansbandsveckan lockar danssugna varje år

Svenska dansbandsveckan i Malung fortsätter att locka dansälskare från hela Sverige varje år trots att staden inte ligger i närheten av en storstad eller har varken flygplats eller tågstation i närheten. Ändå är det många som inte kan tänka sig ett år utan att besöka Malung vecka 29 och staden fylls till bredden av besökare som bidrar till att skapa liv och rörelse i landsorten. Under dansbandsveckan 2019 blev det till och med publiksuccé i Malung med en rejäl ökning av antalet besökare. Namn som Larz Kristerz och Lasse Stefanz bidrog till det stora intresset och även satsningen på att bjuda in rockabillyband lockade dit extra mycket publik.

Trots det stora antalet besökare och fest hela veckan lång brukar dansveckan inte ställa till med bråk och skadegörelse utan är en trevlig vecka som den fasta befolkningen uppskattar. Några av besökarna brukar visserligen bli berusade men de flesta som kommer dit är där för att dansa eller lyssna på de populära dansbandsartisterna som uppträder under veckan. Svenska dansbandsveckan i Malung delar dessutom ut priset Gudklaven till bland annat årets dansband, årets sångerska och sångare och årets låt. 2019 blev Streaplers årets dansband medan årets sångerska var Maria Persson i Blender och Peter Larsson i Larz Kristerz utsågs till årets sångare. Priset för årets låt tilldelades” I do” med Arvingarna.

Tack vare event som Svenska dansbandsveckan i Malung kan dansbandsmusiken leva vidare och fortsätta locka nya utövare till dansscenen. Denna typ av aktivitet är också mycket viktig för att möjliggöra en levande landsbygd eftersom det lockar turister till mindre orter och gör att det lokala näringslivet kan överleva trots att många väljer att flytta till storstäder.