Samling kring musiken

Pinsamt med dansband?

När man var yngre och hörde dansband tänkte jag omedelbart på mormor och morfar som var ute och dansade. Jag har hört oändliga historier om just detta. Då jag växte upp var dansband bland det pinsammaste man kunde lyssna på. Det fanns inget disco som spelade dansbandsmusik och ingen av mina vänner ägde någon skiva med dansband. Inte jag heller för den delen. Jag lyssnade med min mormor hemma hos henne.

Fortfarande i vuxen ålder tycker jag mycket om dansband även om jag mest lyssnar på pop. I min lista på Spotify ligger en spellista som bara innehåller dansbandsmusik. Denna lista är döpt till ”Guilty Pleasure”. Det är nyligen jag har bekänt för min sambo, lite skamset, att jag tycker om dansbandsmusik. Han också visade det sig. Nu lyssnar vi ofta på dansband när vi kör bil och sjunger glatt med båda två.

Nu börjar dansband bli mer modernt att lyssna på igen. Det sänds mer på radio, syns mer på tv och det skrivs mer om dansband i tidningarna. Kanske är det sådant som behövs för att locka ungdomar att lyssna på denna medryckande musikgenren. Jag hoppas att vi får se mer dansband i rutan snart.

Jag läste om ett ungt dansband där medelåldern i bandet var 22 år. Yngre än vad jag själv är. Helt fantastiskt att dom försöker sudda bort ”töntstämpeln” som dansband tyvärr har fått. Det här unga dansbandet ungtdansband har blandade bakgrundshistorier och har spelat allt ifrån punk till rockabilly. Till slut landade ändå valet på dansband.

Allt fler unga väljer idag också att lära sig dansa bugg och faktiskt åka iväg och dansa. Helt fantastiskt. Hade jag haft minsta taktkänsla i kroppen hade jag och min sambo garanterat tagit en kurs eller två. Vi får nog nöja oss med att ”fuldansa” i vardagsrummet tillsammans.