Dansband genom tiderna

Guldklaven

Varje år arrangeras dansbandsveckan i Malung. Det är en tillställning som lockar många danssugna och även en hel del dansband. Hit reser de flesta i husvagn eller husbil. Rekordet på antalet besökare slogs 2011 då 8599 besökare kom till dansbanorna. Den första dansbandsveckan i Malung ägde rum redan 1986 och sker sedan dess årligen.

Dansbandsveckan sker oftast i mitten av juli då cirka 70 olika band spelar. Under denna vecka delas även ett pris ut, Guldklaven. Priset instiftades år 2000 och har en del underkategorier som till exempel årets dansband, årets låt, årets album eller årets gitarrist för att bara nämna några. Utdelningen av detta pris direktsänds i Sveriges radio och det anordnas även en galamiddag. Att priset är format som en klav är kanske ingen stor överraskning.

Det är ett prestigefullt pris att vinna för de som spelar i ett dansband och under åren är det många vi känner igen som har vunnit. Några av de band som vunnit Guldklaven guldklaven flest gånger är Elisas, Streaplers och Vikingarna. Ett nyare tillskott av underkategorier från 2006 är Årets dansarrangör som röstades fram av Sveriges dansband. Hittills har det varit 4 vinnare i den kategorin.