Dansband genom tiderna

Dansbandsgenrens historia

När man hör ordet dansband tänker du kanske genast på en grupp synkade män i matchande kostymer som framför diverse olika sånger. Många gånger stämmer det men så har det inte alltid varit. Dansband är inte en uråldrig genre utan kom till på 1970-talet. Innan dess var det jazzmusiken och stråkorkestrar som var mest populär.

Dansbandsmusiken var som mest populär på 1970-talet. Efter det började popgrupper dominera dansgolven. Det fanns dock ett par dansband som försökte följa med i discotrenden och spela sin musik men utan större framgång. Ett av banden som försökte vända dansband till disco var Sten & Stanley.

1980 började man prata om dansbandsdöden. Allt fler dansband lades ner och de som var kvar fick jobba extra hårt och jobbade även heltid med sin musik. Ett av banden som överlevde dansbandsdöden var Vikingarna. De spelade ofta på till exempel stadshotell och uppträdde ofta i matchande kavajer vilket är en av anledningarna till att dansband ofta blir stämplade som stereotypiska. Det var även under 1980-talet som dansbandsmusikens typiska sound kom till.

På 1990-talet hände något oväntat. Den populära discomusiken började sakta men säkert minska i popularitet. Istället var dansbandsmusiken på väg uppåt igen. Sveriges radio lanserade det direktsända programmet ”I afton dans” som sändes från olika ställen runt om i landet. Nu blev det även vanligt att ha husband i diverse tv-program, bland annat bingolotto. Husbanden spelade ofta dansbandsmusik. Även idag spelar bingolottos husband ofta dansbandsmusik och bjuder ofta in både nya och gamla dansbandsmusiker till programmet.

Tack vare sin rejäla comeback fick dansbandsmusiken stor uppmärksamhet av media. Det anordnades många olika dansbandsgalor och det släpptes många nya skivor med dansbandsmusik. Nu blev det vanligare att se en kvinnlig sångerska i dansband och i samband med detta myntades ett nytt begrepp, dansbandsdrottning. En av Sveriges första dansbandsdrottningar var Lotta Engberg. Hon har bland annat medverkat i filmen ”Black Jack” och deltagit i Melodifestivalen totalt 7 gånger.

Under 2000-talet började intresset för dansband åter minska. Fler band fick lägga ner och intresset från media minskade också. Folk ville istället lyssna på bland annat pop och rockmusik vilket gjorde att det gick trögt för dansbandsmusikerna. Detta ledde även till att de band som kvarstod började anpassa sin musik till lite poppigare och rockigare låtar. Att musikstilen ändrades fick kritik. Man ifrågasatte vad som egentligen var dansbandsmusik och inte.

I dansbandskampen dansbandskampen som skapades av SVT 2008 fick dansbandsmusiken en ny skjuts. Programmet leddes av Peter Settman och fick 3 säsonger. Dansbandskampen gick ut på att hitta Sveriges bästa dansband. Detta gjorde man genom att ringa in och rösta på sin favorit. Ett av de deltagande banden var Elisas som vann med 61% av rösterna. 2011 hamnade Elisas på svensktoppen med sin hitlåt ”Det här är bara början”.