Dansband genom tiderna

Sven-Ingvars

Vilket som är Sveriges första dansband är svårt att svara exakt på men ett av de som funnits med allra längst är Sven-Ingvars. Bandet bestod av Sven Svärd, Ingvar Karlsson, Sven-Erik Magnusson, Rune Bergman och Sven-Olof Petersson. Mellan 1956 – 2017 var Sven-Erik Magnusson bandets frontfigur.

Sven-Ingvars första spelning ägde rum i Segemons Folkets Hus. De första åren spelade bandet inga egna låtar utan spelade en rad populära låtar däribland Corinna, Corinna. Sven-Ingvars stora genombrott kom 1961. Det faktum att Sven-Erik sjöng på värmländska var omtyckt och han blev genast en flickidol.

1964 spelade Sven-Ingvars in låten ”Fröken Fräken” och den gick direkt in på förstaplatsen på Svensktoppen. Nu var det inte ovanligt att bandet hade flera låtar på samma lista. De var otroligt populära och deras skivor sålde guld.

Under 1967 började Sven-Ingvars att spela in en långfilm. Filmen fick namnet ”Under ditt parasoll”. Den blev dock risad av kritikerna och publiken svek. Detta slutade med att bandet förlorade miljoner och blev skuldsatta.

1971 gav Sven-Ingvars ut ett album baserat på Gustav Frödings dikter. Även om bandet inte var lika populära nu försörjde dom sig genom att spela till dans. Det förblev ganska tyst om Sven-Ingvars och 1990 gav dom ut ett album med nyinspelningar av sina gamla låtar. 1991 gjorde bandet åter comeback på Svensktoppen och låg kvar på listan i 71 veckor med sin låt ”Två mörka ögon”. Detta firade man genom att direktsända Svensktoppen från torget i Karlstad 1993.

År 1996 firade Sven-Ingvars 40 år som band och gjorde en hyllad turné. Ett par år senare gjorde bandet för första gången en krogshow och de spelade bland annat i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sven-Ingvars har även fått en del olika priser under sin tid som band, däribland en grammis och Lisebergsapplåden.

När Sven-Ingvars firade 60 år som band åkte de ut på turné för att spela för publiken igen. Detta blev det sista som Sven-Erik Magnusson var med och gjorde innan han avled 2017. Hans son fortsätter dock att sjunga vidare med bandet och 2018 kommer bandet att spela för första gången utan Sven-Erik på Rival i Stockholm.

Under sin tid som dansband har Sven-Ingvars spelat många låtar som vi fortfarande nynnar på stora hits, här är ett par som du kanske känner igen?