Dansband genom tiderna

Innan dansbanden

Innan dansbanden blev populära fanns det en hel del olika svenska artister, både manliga och kvinnliga, som dominerade scenen. Några av alla dessa härliga artister är Alice Babs och Owe Thörnqvist. Innan dansband blev populärt lyssnade man mycket på swing, jazz, populärmusik och även en del rock. Alice Babs blev ett nytt ansikte till musikgenren jazz då hon slog igenom med filmen ”Swing it magistern!” alicebabs, något som inte uppskattades i allas ögon, särskilt inte hos den äldre generationen.

Owe Thörnqvist sägs vara en av de första som lanserade rockmusiken i Sverige. Han slog igenom året innan stora artister som bland annat Elvis Presley och Bill Haley slog igenom i USA. Owe var även först i Sverige med att använda ordet rock i en låttitel (rotmosrock).

Så innan dansbanden fanns med i svängarna kan man nog säga att svenskarna hade en blandad musiksmak med allt ifrån orkestermusik, rock och jazz. Någonstans ur allt detta växte även den dansbandsmusik vi har idag fram. Den har influenser från väldigt många olika musikstilar och jazz och rock är bara några. Dansbandsmusiken utvecklas ständigt och det är viktigt för att det inte ska köra fast i samma spår.