Dansband genom tiderna

Oktoberfester i Sverige 2018

Många är vi som gillar traditioner, och att fira återkommande högtider på olika sätt. Det finns såklart de som inte alls ser traditioner som något viktigt att bevara, dock visar trenden på ökat intresse för (och deltagande i) traditionsenligt firande.

I Sverige, liksom i övriga världen, firas olika högtider. De flesta bygger på historiska och religiösa traditioner, som till exempel Ramadan, advent, påsk, Bar Mitzvah med flera. Det finns också ett antal företeelser som känns ”typiska” för flera länder; i Finland till exempel, är det bastubad och enris, i Sverige är det midsommar och dansband. Tyskland har joddling och Oktoberfesten, i Skottland finns haggis och kilt och på Irland St Patrick’s Day.

Münchener Oktoberfest

Ett land som verkligen håller på traditionerna, och som tycker om kalas, festivaler och marknader, är Tyskland. ”Münchener Oktoberfest” är förmodligen den mest kända folkfesten, vilket det stora besökarantalet vittnar om. Festen lockar cirka 7 miljoner besökare varje år. Ölen serveras i stora 1-2-litersglas (på tyska kallas dessa för Maaß), man äter korv och salta kringlor (Brezel) med mera. Flera festplatser bygger upp karuseller, berg-och-dalbanor, mat- och godisstånd samt en mängd andra attraktioner.

Oktoberfester i Sverige 2018

Nu behöver man dock inte längre åka till Tyskland för att uppleva en oktoberfest. I Växjö kommer det att anordnas en oktobetfest mellan 8 och 11 september 2018, med öl- och mattält, tivoli med mera. Även Jönköping kommer att anordna en oktoberfest, mellan 24 och 27 oktober. Det kommer att finnas olika sorters öl, vin, mat, tält med flera festaktiviteter.

Något tidigare, den 18 – 20 oktober, hålls festen i Skövde på Hertig Johans torg. Ännu lite tidigare går det att delta i oktoberfestligheter på Posthusplatsen i Malmö. Detta sker mellan den 6 – 8 samt 13-15 september. Här kommer Tyrolermusik att höras runt Malmös gator och stora mat- och dryckestält kommer att pryda torget, precis som under Münchener Oktoberfest.

För att verkligen gå in för firandet ordentligt, så som tyskarna själva gör, kan man till exempel köpa stora ölsejdlar med tillhörande underlägg, typiska attiraljer såsom en tyrolerdräkt, en traditionell Dirndl eller varför inte ett par Lederhosen. Dessa typiska klädesplagg är fortfarande ganska vanliga att bära i Tyskland, under tiden som festligheterna pågår.

Kuriosa

Önskar man bära en Dirndl bör man vara medveten om åt vilket håll man har sin rosett: Bär man den åt vänster visar det att man är singel, till skillnad mot om man bär den åt höger, då man visar att man redan är upptagen.

Oktoberfesten (på tyska Wiesn) är faktiskt inte en ölfest; det är ett årligt återkommande firande av giftermålet mellan kronprins Ludwig och prinsessan Therese av Sachsen-Hildburghausen. De sa ja till varandra år 1810, och därefter firas denna högtidliga händelse med en offentlig fest varje år.