Dansband genom tiderna

Kvinnliga dansbandssångerskor

Dansband består oftast av män och är en mansdominerad kategori. Då man tänker på dansband tänker man oftast inte på en kvinna vid mikrofonen och män som spelar instrument. Men det finns kvinnor som har tagit klivet ur skuggan och tagit plats i rampljuset i dansbandsvärlden. En av dessa kvinnor är Charlotte Perelli. Nu tänker du kanske att hon inte alls sjunger dansband men faktum är att det var inom dansband hon började.

Charlotte började 1987 att sjunga med det lokala dansbandet Bengt-Ingvars. 1992 flyttade hon till Växjö där hon sjöng i dansbandet Kendix och mellan 1994 – 1997 sjöng Charlotte Perelli i dansbandet Anders Engbergs. 1998 Började Charlotte sjunga i bandet Wizex och de blev nominerade till en grammis. Det stora genombrottet kom 1999 när Charlotte vann melodifestivalen med sin låt ”Tusen och en natt”. Charlotte vann även Eurovision Song Contest och lämnade 1999 Wizex för att göra solokarriär.

Charlotte är en av våra många duktiga sångerskor som har börjat sin långa karriär inom just dansband. Här dansbandskvinnor finns en lista som är skapad av expressen. Tyvärr byter många genre och sjunger idag något helt annorlunda än de dom började med eller så sjunger dom inte alls utan har bytt riktning i sin karriär.

När unga människor bestämmer sig för att syssla med musik är kanske inte dansband den första genren som kommer upp. Ofta står pop, rock eller något annat högst upp på listan. Sedan 1990 har antalet kvinnliga dansbandsmusiker ökat och förhoppningsvis fortsätter det att göra det också. De är en förebild och någon att se upp till. De följer sina drömmar trots att dansbandsmusiken är väldigt mansdominerad. I framtiden hoppas jag att vi får se många fler kvinnliga dansbandsmusiker än vad vi har idag.