Populära dansband

Vikingarna

Vikingarna är ett dansband med rötterna i Arvika. Bandet har varit aktivt sedan 1957 men har bytt medlemmar någon gång. Vikingarna som vi är mest bekanta, med Christer Sjögren i spetsen, har varit aktiva sedan 1980-talet. Vikingarna har släppt en mängd olika album och låtar och har även vunnit en grammis.

1987 utsåg Damernas värld Vikingarna som Sveriges bästa dansband och samma år startade bandet ett eget skivbolag. Vikingarna har även spelat i Norge, Danmark, Singapore och på Kanarieöarna.

Vikingarna vikingarna vann även melodifestivalen 1989 med låten ”Mitt eget Blue Hawaii”. Bandet deltog i en mängd olika dansgalor runt om i norden, bland annat den i Norge där 7000 personer deltog. I början av 1992 vann Vikingarna en grammis för årets bästa dansband.

1992 meddelade bandet att de skulle ta ett så kallat sabbatsår men det blev istället tre. Dock gjorde bandet ett undantag 1993 då Sveriges drottning Silvia fyllde 50 år. Vikingarna gjorde officiellt comeback 1995 och släppte albumet ”Kramgoa låtar”. Albumet sålde sammanlagt 190 000 exemplar i Skandinavien.

År 2000 började Vikingarna spela in sina låtar på tyska och fick då gå under namnet Vikinger. De blev väldigt populära i bland annat Tyskland, Österrike och Schweiz. 2004 läggs bandet ner. 2016 medverkar Vikingarna i tv-programmet ”Tack för dansen” och beslutar sig sedan för att göra comeback, dock med en del nya medlemmar. Av de som var med och gjorde comeback var bara tre av medlemmarna med i Nya Vikingarna, som de valde att kalla bandet efter deras comeback.