Samling kring musiken

Vanliga instrument

För att skapa musik krävs mer än bara viljan. Det gäller all musik och inte bara inom dansbandsgenren. För att få till den klassiska svängiga musiken som gör dansband till just dansband använder man sig av ett par olika instrument. Några mycket vanliga är till exempel gitarr, trummor och keyboard. Sedan kan man naturligtvis lägga till lite vad man vill för att skapa sitt alldeles egna sound.

För att göra det hela lite roligare kan man lägga till elgitarr och en basgitarr för att skapa mer djup i din låt. Även saxofon och dragspel kan pigga upp nästan vilken låt som helst. Självklart är det individuellt hur man vill lägga upp en låt och vilka instrument man vill använda sig av. Takten man spelar en dansbandslåt är oftast 4/4 takt. Till detta passar olika pardanser till exempel bugg och foxtrot. Självklart kan man dansa lite vad som helst till dansband om man så vill! Det finns inga gränser.

Det finns många element till vad som gör ett dansband till just ett dansband. Här dansbandsfakta finns en del kul kuriosa om dansband att läsa om man vill veta mer.