Samling kring musiken

Vad är tjusningen med dansband?

Smaken är som baken heter det, och det stämmer sannerligen. Speciellt när det kommer till dansband som har haft en enorm genomslagskraft på det svenska folket och även på utländska folk. I regel så låter dansband ungefär lika i genren i alla länder även om det förekommer vissa skillnader. Mycket från de europeiska dansbanden är hämtat från den amerikanska countryn och låtarna handlar ofta om kärlek, spruckna förhållanden eller barndomens nostalgi. Det är förmodligen också därför som den uppskattas av så många. Musiken är ofta glättig och lätt att hänga med till, texterna är enkla att lägga på minnet och dansband förknippas också ofta med glädje och dans.

Dansband – inte bara för äldre människor

Man skulle lätt kunna tro att dansbandsmusik är till för den äldre generationen då de minns dansen i folkparkerna när allt var frid och fröjd. Men faktum är att många av dagens nyare dansband också har tagit den yngre generationen till sina hjärtan och bidragit till att dansbanden består. Arvingarna är ett typexempel på detta. Ända sedan de slog igenom med låten ”Eloise” 1993 så har de inte minskat i popularitet. Och även kultband som Sven-Ingvars och Lasse Stefanz drar till sig en ung publik. Även de stora eventen som Dansbandsveckan i Malung och liknande, blandar en mix av gammalt och ungt. De äldre minns sin tid från folkparkerna och de unga vill helt enkelt roa sig till trivsam musik.

Det är således lätt att se både gamla Ecco-skor och nyare vagabond-dojjor dansa omkring på golven när dansbanden uppträder.

Den supersvenska musiken

En annan stor anledning till att dansband aldrig verkar gå ur tiden är att den anses som supersvensk. All musik har naturligtvis mer eller mindre influenser från andra stilar, men de svenska dansbanden har varit bland de första att skapa just denna genre på ett försvenskat vis. Och detta glöms inte bort, minsann! De band som var stora för 30-40 år sedan, räknas fortfarande som toppband idag. De svenska banden har dessutom spridit sig och slagit igenom i Norden och Tyskland och är därmed internationellt kända, vilket många förmodligen ser som en stolthet. Vikingarna var gudar på den tyska dansbandsscenen och även Sten & Stanley och Lasse Stefanz har tagit andra länder med storm.

Dansbanden i media

Hur kommer det sig att dansbanden är älskade av folket och ganska åsidosatta i media? Dansband har trots sin stora framgång fått ett relativt dåligt rykte bland journalister. Många tror att det beror på att dansbanden är folkets musik och därmed inte knutet till Stockholm och storstäderna på samma sätt. Och det som inte händer i stora städer, händer inte.

I media är dansband ofta förknippade med klichéer och fördomar, men ute på orterna så flödar kärleken och tjusningen till artisterna.