Populära dansband

Scotts

Dansbandet Scotts kommer från Lidköping och bildades redan 1992. Scotts fick sitt stora genombrott när dom tävlade i dansbandskampen 2008. De slutade på en andraplats efter Larz-Kristerz. Därefter bestämde sig Scotts för att satsa stort och arbeta som dansbandsmusiker på heltid. Debutalbumet kom 2008 och innehöll singeln ”Om igen” som toppade den svenska singellistan. Albumet toppade den svenska albumlistan

År 2009 ställde Scotts upp i melodifestivalen med låten ”Jag tror på oss”. De gick vidare till andra chansen men kom inte längre. Senare samma år släppte Scotts sitt andra album som innehöll samma låt som de hade tävlat med i melodifestivalen. Albumet blev väldigt populärt och toppade genast den svenska albumlistan. Ungefär två veckor senare hade man sålt 20 000 exemplar och de belönades då med en guldskiva.

Bandet har även vunnit en del utmärkelser. Bland annat ”Årets sångare” som utdelades till Henrik Strömberg, ”Årets basist” som utdelades till Roberto Mårdstam och ”Årets keyboardist” som utdelades till Claes Linder. Samtliga utmärkelser delades ut under dansbandsveckan i Malung. Scotts har även vunnit ”Årets bugghit” med sin låt Underbar. Vid två tillfällen har bandet varit grammisnominerade.

År 2010 släppte Scotts scotts nästa album. Det innehöll låtar som var skrivna av bland annat E-type och Henrik Sethsson. Med på denna skiva finns även en tolkning av ”Kristina från Vilhelmina” som egentligen sjungs av Sven-Ingvars. På detta album finns också en duett med ett annat dansband, Drifters. De sjöng tillsammans en cover på ett danskt eurovisionsbidrag som hette ”In a moment like this” som tävlade 2010. En av låtarna från skivan, ”Jag ångrar ingenting”, gick direkt upp på svensktoppen.

Under 2013 hann bandet göra cirka 150 spelningar och blev även utnämnda till arrangörernas favorit både 2012 och 2013. Samma år släpptes även låten ”Hurt” som är skriven av Måns Zelmerlöw, Dimitri Stassos och Linda Sundblad.

År 2014 kom albumet ”Tre år senare” som är en skiva med egenskrivet material. Skivan innehåller endast nyproducerat material och innehåller låtar som är skrivna både på svenska och engelska.

Scotts har bytt medlemmar under åren mellan 1992 – 2014. Johan Andersson som spelade trummor ersattes av Jakob Lindahl, Mikael Peterson som spelade bas ersattes av Roberto Mårdstam och Jimmy Paulsson som var sångare ersattes av Henrik Strömberg. Andra medlemmar som tidigare har lämnat bandet har varit Johan Andersson som tidigare spelade klaviatur och även sjöng, Per-Erik Tagesson som spelade trummor och Håkan Paulsson som spelade trummor och sjöng.

Idag har Scotts fyra medlemmar. Dessa är Henrik Strömberg som sjunger och spelar gitarr, Roberto Mårdstam som spelar bas, Claes Linder som spelar keyboard och Jakob Lindahl som spelar trummor.

Totalt har Scotts släppt tre egna skivor och medverkat på en del olika samlingsalbum. Fem av deras singlar har legat på Svensktoppen.