Populära dansband

Rolandz

Robert Gustavsson är en folkkär komiker och skådespelare som har gjort det mesta. Egen tv-serie som heter ”Gustavsson 3 trappor”, han har deltagit i revyer, gjort barnprogram, han har stått på teaterscenen och gjort krogshower. Robert Gustavsson har även turnerat med Robert Wells. Gustavsson har imiterat en hel del olika kända personer som har fått svenska folket att kikna av skratt. Han har bland annat imiterat Tony Rickardsson och Per Gessle. Robert Gustavsson har gjort det mesta. Men vad gör man om man har prövat på i stort sett allt? Man startar ett dansband!

Rolandz är ett dansband från Värmland och frontfiguren Roland Jäverup är baserad på Robert Gustavssons karaktär från filmen ”Torsk på Tallinn” som skapades av Killinggänget. Karaktären är en minst sagt tragikomisk.

På den första spelningen som Rolandz gjorde var Robert Gustavsson med som gästartist. Han och hans karaktär, Roland Jäverup, agerade som sångare. Efter spelningen kom man fram till att bandet inte fungerade likadant utan Roland Jäverup i spetsen. Bandet döptes till Rolandz. Tillsammans med kapellmästaren Ludvig Olin tog Robert Gustavsson över bandet.

Rolandz rolandz första album släpptes 2009 och hette ”Efter regn kommer solsken”. Plattan innehöll mest covers på låtar från 60- och 70-talet. Antingen gjordes låtarna om med ny text eller så framfördes de för att likna originalen så mycket som möjligt. Denna skiva sålde snabbt guld och med publikens hyllningar gav sig bandet ut på turné på folkparker runt om i Sverige. Det var ofta fullsatt. Den här turnén spelades in och sändes på TV4 med titeln ”Rolandz – kärlek & ananas”. Det kom även en DVD-film med namnet ”Rolandz – The movie”.

Efter den lyckade turnén släppte Rolandz en ny skiva 2010 som fick namnet ”Jajamen” och som toppade listorna i flera veckor. Än en gång åkte bandet ut på turné och även denna gång spelades en ny tv-serie in som fick namnet ”Rolandz bjuder upp igen”. Det gjordes även en ny DVD-film som fick namnet ”Rolandz danzar igen”. 2010 blev Rolandz nominerade till en grammis för årets dansband med skivan ”Jajamen”.

Rolandz var med i Dansbandskampen 2008 som pausunderhållning där de framförde låten ”Blue blue moon” men efter pausunderhållningen började telefonerna ringa och folket ville se mer. 2009 medverkade Rolandz i ”Allsång på skansen” och har sedan dess turnerat Sverige runt.

År 2017 medverkade Rolandz i melodifestivalen med sin låt ”Fuldans”. Bidraget deltog i den fjärde deltävlingen och tog sig oväntat nog direkt till final.