Samling kring musiken

Locka till dans

När man hör något svängigt på radion har man ibland svårt att sitta still. Musik gör en glad och får en att vilja resa på sig och dansa loss. Dansband har den förmågan. Musiken är medryckande och att sitta ner känns som en omöjlighet.

En av Sveriges vanligaste sällskapsdanser är bugg. Buggen skiljer sig lite från andra sällskapsdanser. I till exempel vals och foxtrot håller mannen och kvinnan om varandra medans man i bugg endast håller varandra i händerna. Man byter ofta grepp och snurrar lite då och då.

Det finns också en variant som kallas för dubbelbugg. Här är det oftast en man och två kvinnor som dansar men det kan självklart också vara andra kombinationer om så önskas. Detta är vanligast om man tävlingsdansar och då bestämmer man ofta en koreografi tillsammans innan man dansar. Det är alltså inget som är speciellt vanligt på dansbandsveckan i Malung.

Bugg dansar man vanligen i ett snabbt tempo och passar bra att dansa till dansbandsmusik. Det går såklart även bra att dansa till annan musik också om man så önskar. Här bugg kan du läsa mer om bugg.