Populära dansband

Dansband, i medgång och motgång

På 1970-talet gjorde en ny musikstil entré och trollband svenska folket – dansband. Dess sound var en blandning av olika instrument men saxofonen var det mest framträdande i musiken. Med trallvänliga texter som behandlade ämnen som vänskap, kärlek och dans vann de svenskarnas hjärtan. Alla var dock inte överväldigande förtjusta utan fann musiken rentav enfaldig och att den saknade klass.

Ett välkänt signum

Ett välkänt signum för dansbandet var herrar i kostym med välkammad frisör och blanka skor. När de turnerade var det främst folkparken som var målet och de fyllde många dansbanor. Allt gick som på en räls för de koketta herrarna tills rock och pop började dominera marknaden. Den tidigare populariteten dalade snabbt och dansbandsmusiken kan beskrivas bli en driftkucku fram till 1990-talet, då musikstilen fick ett uppsving och de showade återigen på folkets park, finlandsfärjor och hotell. I dag är dansbandet förpassat till svunna tider, någon som dock alltid lyckas hålla sig aktuell genom variation är Christer Sjögren, som länge var synonym med dansbandsmusiken.

Christer Sjögren och Vikingarna

Christer Sjögren fick sitt genomslag i gruppen Vikingarna med låtar som ”Leende guldbruna ögon” och ”Tiotusen röda rosor”, låtar som knappast kan ha undgått en endaste invånare i detta avlånga land. Man må tvivla på om sommaren bjuder på värme men behöver aldrig tvivla på Vikingarnas återkomst på radio, tv och campingar under den blomstrande årstiden.

Christer Sjögren var både musikalisk och charmig och med sin blonda kalufs beskrevs han som en svärmorsdröm. Om du inte är musikalisk kan du dra på charmen och satsa på håret istället. Har det börjat bli för tunt för att påminna om Sjögrens yviga hår finns möjligheten att göra en hårtransplantation och glida in med samma självförtroende som dansbandsherrarna gjorde entré på dansbanan år 1973.

Christer Sjögren har gått sin egen väg efter dansbandets era och haft många framgångsrika år som artist och har säkerligen fler framför sig. Hans shower säljer snabbt slut och hans julkonsert är mycket uppskattad bland både ung som gammal.

90-talet-ett uppsving

Under 1990-talet fick som sagt dansbandet en uppsving men något mer hände – nämligen att den tidigare mansdominerade musiken började fyllas med fler kvinnor vilket många fann vara ett välkommet och trevligt inslag. De kvinnor som tog plats bland herrarna i musiken fick mycket fina recensioner och vann även tävlingar med sina dansbandshits. Band som Wisex och Lotta Engberg med orkester var omåttligt populära och Lottas slagdänga ”Kan man gifta sig i jeans” gick varm hos folket på 1990-talet. Lotta Engberg och Kicki Danielsson är mycket kända inom dansbandsvärlden och är nog främst de kvinnor människor associerar till dansband.

Dansbandsmusiken fick ett abrupt slut. De hann genomgå både omåttlig popularitet men även motgångar och resa sig igen men stjärnan tycktes slockna tillslut. Vem vet, kanske gör musiken det tillsynes omöjliga och vinner svenskarnas hjärtan igen?